Poate fi greu de crezut dar miza succesiunii nu este persoana care-l va înlocui pe Bartolomeu Anania, oricum va fi greu pentru orice prelat ortodox să umple golul lăsat de personalitatea puternică a celui plecat dintre noi, ci forma în care această succesiune se va desăvâtşi.

Principalul răspuns pe care conducerea BOR trebuie să-l găsească acum este dacă Transilvania va continua să aibă două Mitropolii sau dacă se va gasi calea spre reunificare. Bineânţeles că partida celor ce doresc menţinerea actualei organizări este destul de puternică şi vizează, în principal, menţinerea unor funcţii şi demnităţi în timp ce unificarea mitropoliilor presupune o seamă de compromisuri şi, de ce nu, acceptarea unui statut priviligeat pentru cel care va conduce mitropolia unificată. În esenţă, ambele soluţii implică şi deziderate lumeşti pe lângă cele sfinte aşa că adoptarea uneia sau alteia dintre ele nu este o treabă uşoară.

Sunt convins că e luat în calcul şi modelul Cuza, prin care s-au unit Principatele Române şi pe care tocmai l-am sărbătorit fără demnitate, aşa că nu m-ar mira dacă Mitropolitul Ardealului va fi ales si succesor al lui Bartolomeu iar unificarea celor două Mitropolii ar fi un gest simbolic de acum.

06 februarie 2011

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s